Hoppa till huvudinnehåll

Ordföranderapport april-maj 2024

Första maj 2024

Min första månad som ordförande har rullat på i en rasande fart. Mycket har handlat om koncernfackligt arbete i min nya roll i ATL (ArbetsTagarLedamöter) och koncernstyrelsen då det också varit årsstämma i Holmen AB samt inom vårt nya affärsområde Holmen Board & Paper. Förändringen med affärsområdesledningen i Norrköping i stället för i Iggesund kommer att kräva mer tid av mig och mina kollegor i avdelningsstyrelsen.

Vid vårt konstituerande styrelsemöte i avdelningen valde vi Elina Foander till vice ordförande i avdelningen. Elina är sedan tidigare sekreterare i avdelningsstyrelsen, MBL-mottagare, skyddsombud och operatör vid KM. Det är mig veterligen den första kvinnliga vice ordförande i Pappers avdelning 15. Vi kan också konstatera att vi har en kvinnlig majoritet i styrelsen för första gången i avdelningens historia.

Lönerevisionen är klar för både Holmen och Kalmar. Vid Holmen resulterade förhandlingarna i en generell ökning som motsvarar 1066:-/mån och vid Kalmar blev den 950:-/mån. Löneökningen gäller från 240401 och betalas från april lön vid Holmen och från juni lön vid Kalmar (retroaktivt från april). Vid Kalmar kommer friskvårdsbidraget att höjas från 2000:-/år till 4000:-/år. Förutom höjda månadslöner så fortsätter förhandlingarna kring förbättrade villkor.

BVA-värderingar rullar på och är genomförda vid daggruppen KM samt rispack. På gång är RM11/RM12, bestrykare KM1 samt hylskapare.

Den 11:e april hade vi besök av förbundets andra vice ordförande P-A Pettersson. Förbundsstyrelsen och förbundets ombudsmän besöker i regel samtliga bruk en gång per år för att träffa medlemmar och förtroendevalda. P-A fick en rundtur på bruket på förmiddagen för att sedan delta på vår förtroendevaldaträff under eftermiddagen.

Den första maj firade vi traditionsenligt i Hudiksvall med demonstrationståg från läroverket till Möljen där vi lyssnade till Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare, Elsa Löfgren, ordförande i SSU Hudiksvall samt Ola Wigg, Nordanstigs kommunstyrelseordförande. Sara Nyman bar stolt avdelningens fana genom stan som vår första kvinnliga fanbärare.

Den 2-3 maj hade vi besök av våra fackliga kollegor vid Hallstavik, Braviken och Strömsbruk. Detta för att komma överens om hur vi gemensamt i framtiden skall lägga upp det fackliga arbetet i vårt nya affärsområde Holmen Board & Paper.

”Sommarjobbarna” har börjat anlända och introduktion och information körs i princip varje måndag. Hoppas lyckas värva dem alla till Pappers och ni som tar emot dem på avdelningarna får gärna hjälpa till att ”värva” dem via www.pappers.se/medlem/bli-medlem eller hänvisa dem till expeditionen.

Kom ihåg att det är tillsammans vi är starka!