Hoppa till huvudinnehåll

Presentation av nya avdelningsordföranden

Porträtt Viklund

Vill börja med att tacka för förtroendet jag fick vid årsmötet den 27/3 då ni valde mig till er nya ordförande. Det är med ödmjukhet jag axlar uppdraget i en händelserik period vid bruket och i koncernen.

Vi står inför stora utmaningar i den oroliga tid som varit, men jag känner att vi har en stark organisation i Pappers och är väl förberedda.

Jag tänkte att det är på sin plats att jag presenterar mig lite närmare för er som inte har koll på vem jag är.

Jag heter Johan Viklund och är uppvuxen i Strömsbruk där jag också började min bana inom företaget på 90-talet genom praktik, sommarjobb och vikariat i olika former. Sedan blev det några år inom försvarsmakten då jag gjorde min värnplikt i Sollefteå och valde sedan att utbilda mig till yrkesofficer i Östersund och Halmstad. Då det mesta av försvarsmakten avvecklades i början av 2000-talet valde jag att överge den banan för att istället bli reservofficer och flytta hem till Hudiksvall. Det slutade med att jag återigen hamnade på min gamla arbetsplats i Strömsbruk.

Som operatör i Strömsbruk lärde jag mig att köra AM4, AM7, RM2, RM 9, Ark- och Rullpack. Gästspelade lite på BM3 och truckkörning men hann inte lära mig de befattningarna. Jag gillar med andra ord omväxling, eller åtminstone som ung. 2006 blev jag ordförande i Pappers avdelning 14 bara 27 år gammal, ung och oerfaren av fackligt arbete men lärde mig en massa om Pappers organisation och verksamhet av mina seniora fackliga kollegor i distriktet, förbundet och inte minst i avdelning 15. 2012 drabbades Strömsbruk av stora neddragningar då en tredjedel av kollektivet försvann genom en drastisk omorganisation. I samband med neddragningen behövde ingen sluta frivilligt då vi erbjöds olika jobb i Iggesund samt företagspensioneringar. Jag var en av dem som valde att börja ett nytt kapitel i Iggesund då.

2012-2024 har jag varit kokare och blekare på cellulosa linje 4 där jag trivts mycket bra. Under mina tolv år i Iggesund har jag hela tiden haft flera olika förtroendeuppdrag i både avdelning 15 och förbundet. De senaste sju åren har jag varit vice ordförande i avdelningen och haft ett mycket nära samarbete med Christer Johansson. De senaste sex åren har jag också suttit i förbundsstyrelsen som representant för Pappers distrikt södra Norrland och lärt mig att tänka mer långsiktigt, strategiskt och övergripande för hela Pappers och arbetarrörelsen.

Jag känner mig relativt bekant med uppdraget som avdelningsordförande men en nyhet för mig personligen är att jag vid årsmötet för vårt fackliga koncernråd (MBR-K) valdes till arbetstagarledamot i Holmen AB (ATL) och kommer att sitta som arbetstagarsuppleant vid koncernstyrelsemötena i Holmen AB.

Jag ser fram emot att träffa er medlemmar ute i fabriken, vid medlemsmöten eller om ni kikar in på fackexpeditionen någon dag så kan vi bekanta oss ytterligare.