Hoppa till huvudinnehåll

Tips till vår nästa stats­minister

Pontus Georgsson
Pontus krönika 16 september 2021

När Stefan Löfven nu avgår vill jag både tacka och se en efterträdare som kraftsamlar mot ojämlikheten, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

En kompromissens man som gick för långt vad gäller överenskommelsen runt las. Att vara pragmatisk och lösningsinriktad är bra egenskaper, men det måste finnas en gräns där det är stopp för hur långt från de ideologiska grunderna en kompromiss får hamna. För mig passerades den i och med att anställningstryggheten skickades in i januariöverenskommelsen. I det politiska spelet runt de så kallade las-förhandlingarna fortsatte det tyvärr.

Statsministern avgår och nu får jag ganska många frågor om det. Någon vill ha en recension av de senaste tio åren, någon annan gärna några hårda kanske till och med elaka ord. De kommer bli besvikna, det kommer även de som nu vill veta vem jag tycker ska efterträda Stefan Löfven. Det borde vara en process där medlemmarna i Socialdemokraterna har en stor möjlighet att påverka vem det blir. Det är ju ändå deras partiledare som ska bli utsedd.

Det är ungefär ett år kvar till riksdagsval. Jag vill att valet ska resultera i en majoritet av riksdagsledamöter som förstår att arbete och arbetare är viktiga. Från den gamla men alltid aktuella parollen arbete åt alla till hur det är att arbeta och hur du kan leva efter att arbetslivet är slut. De ska också inse att den dag du som människa av någon anledning inte kan arbeta, är det oerhört viktigt att du blir bra behandlad och väl bemött av de myndigheter och andra instanser du är i kontakt med. En sjukförsäkring som är värdig ett samhälle som det vi lever i står högt upp på min lista.

Klassklyftorna har ökat sedan mitten på 1980-talet. Vi kan väl få se en riktig kraftsamling för att vända trenden. Som det är nu blir rika rikare och fattiga fattigare. Den utvecklingen är på sikt inte bra för någon. Ur kampen för jämlikhet ska bra politiska beslut komma.

Statsministern ska med värdighet och pondus hantera kriser som terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm eller flyktingkrisen. Det gjorde Stefan med bravur, det ska han ha en stor eloge för. Den pågående covidpandemin och de insatser som gjorts för att hålla Sverige rullande är avsevärt mycket bättre än exempelvis hur de borgerliga skötte den ekonomiska krisen 2008–2009.

Partiledare och statsminister, när vi gjort valet har nog kön alltid spelat en stor roll. Det finns många minst sagt konstiga attribut den framtida ledaren ska ha. Jag tycker framför allt att kompetens, ledaregenskaper och en stark ideologisk förankring är viktigt.

Mitt tips är att nästa statsminister har ätit hamburgare i min bil, vilket kanske skulle vara ett av de kriterier som sätts upp.