Hoppa till huvudinnehåll

Vinnare av Pappers kulturstipendium

cellolosastaty_gul_tidigare_pristagare.jpg

Bild
Tidigare vinnare kulturstipendium

Tidigare pristagare av Pappers kulturstipendium för medlemmar

Varje år delar Pappers ut kulturstipendium till medlemmar aktivt skapar någon form av kultur. 

Pristagare 2022

Pappers kulturstipendium 2022 går till Johnny Nilsson i Billingsfors för hans trädgård, som rymmer en damm, två växthus, mängder av växter och sagolika figurer.

Johnny Nilsson har arbetat många år på bruket i Billingfors, avdelning 113. Där är han också skyddsombud. Det var när han började jobba femskift, och fick flera dagar ledigt på rad, som intresset för att skapa i trädgården tog fart.

När Johnny flyttade till villan 2007 var trädgården mest gräsmatta. Han började med att gräva en damm, för hand, och fortsatte att utveckla trädgården år från år.

– Jag har svårt att sitta still och i trädgården får jag både motion och kan leva ut mina kreativa sidor, säger Johnny.

Sin trädgård kallar han för blommor och blues. Han förklarar att bluesen kommer in i de blåa toner som varje trädgårdsfixare upplever ibland, som när skottkärran går sönder eller spaden går av.

Johnny odlar många av växterna själv, inte minst de ettåriga blommorna som han älskar. Trädgården är bara 800 kvadratmeter stor, men har smarta rum med gångar, portaler, slingrande stigar och väggar av frodiga blommor och fantasifulla formationer.

Bakom varje hörn kan en överraskning vänta. Plötsligt står Tolkiens Häxmästaren av Angmar där. Den och andra sagoväsen skapar Johnny i olika material. Han jobbar mycket med betong.

Årets trädgårdsprojekt är att bygga ett "Up side down-tree", efter en förebild från en park i Alaska. Johnny fick tag i en rotvälta som han har satt i jorden med roten upp. Roten ska bli som en krona som fylls med blommor.

Pristagare 2020/2021

Pappers kulturstipendiater 2020/2021 är medlemmarna Isabella Borgström, avd. 21 Nymölla, samt Jan Ottosson, avd. 24, Mönsterås.

Under förbundsmötet den 24 november mottog konstnären Isabella Borgström och musikern Jan Ottosson Pappers kulturstipendium på 20 000 kronor vardera. 

Isabella, alias Rockerlicious, jobbar sedan ett par år på Nymölla och är en konstnär som får sin inspiration från musiken. Själv beskriver hon sin konst: ”som ett organiserat kaos som osar rock n roll…” Det lekfulla kaoset tar sig uttryck i hennes målningar, som oftast består av rock n roll-motiv, rena djurmotiv och motiv som kombinerar rockartist och djur i samma målning.

Jan Ottosson är en jazzmusiker som jobbat på bruket i Mönsterås i över 25 år. Jan Ottosson kvartett, är en jazzkvartett som under 2021 kom ut med sin debutskiva My reason for living. Albumet består av egenkomponerade alster, som hämtat sin inspiration från jazz som spelades på 50- och 60-talet.

Isabella och Jan tilldelas varsitt stipendium på 20 000 kr samt statyetten Cellulosarbetaren av Per Nilsson-Öst.

Kulturkommitténs motivering

Vinnare 2020 Isabella: ”Isabella, alias Rockerlicious, är en konstnär med en bred palett vars konst…är ett organiserat kaos som osar rock n roll…Detta uttrycks elegant i öletiketten, som hon designat åt Brygghus 19. På etiketten, till ölen Cosmoshake, dimper en hjärna ner i cocktailglaset vars innehåll skvimpar över och som Rockerlicious själv förefaller hålla i. Vi fascineras även av Jimi Hendrix målningen som Rockerlicious målade under en livestreamad sändning från Diggeat festivalen i Karlshamn.”   

Vinnare 2021 Jan: ”Vi imponeras av Jan, Jan Ottosson kvartett…albumet, My reason for living, helt ”närproducerat” inspelat och mixat på Luvehult Records AB… Spåren på debutalbumet känns emellertid mycket långt ifrån Luvehults, utan mer som att befinna sig i en mörk, rökig jazzklubb långt bort i någon större stad – långt bort i röken ses en Lars Gullin på saxofon eller en Jan Johansson på pianot! Det känns även som en resa långt bak i tiden, till 50- och 60-talet – en angenäm färd! Vi ser framemot att få färdas med Jan Ottosson kvartett till platser och händelser med anknytning till Kalmar. Hur kommer Kattrumpan, Trip Trall Trull och vandra vid Västerport låta och kännas på det nya albumet?”