Hoppa till huvudinnehåll

Ersättning vid facklig utbildning

Beroende på vilken kurs du ska gå har du rätt till olika ersättning. Vem som betalar ersättningen, antingen Pappers eller din arbetsgivare, beror också på vilken kurs du deltar i. 

Ungdomskurs

Du har rätt till stipendium under de dagar du är på ungdomskurs. Du får minst ett dagarvode (motsvarar 8 h) för varje dag du är på kurs, oavsett om du på jobbschemat är ledig eller skulle ha arbetat. Om du har tagit ledigt från jobbet och du skulle ha jobbat mer än 8 timmar den dagen söker du ersättning per timme i stället.

Du behöver själv söka ersättning för denna kurs. Det gör du genom att logga in på Mina sidor och där välja "Reseräkning".

Förbundskurs

Du har rätt till betald ledighet från arbetsgivaren en av dagarna. Övriga tre dagar söker du ersättning från Pappers. Du har rätt till utbildningsarvode (dagarvode, vilket motsvarar 8 h). Om du har tagit ledigt från jobbet mer än 8h/dag söker du timarvode gånger det antalet timmar du har tagit ledigt.

Du behöver själv söka ersättning för denna kurs. Det gör du genom att logga in på Mina sidor och där välja "Reseräkning".

Lag- och avtalskurs

Du har rätt till betald ledighet för kursen. Det innebär att du inte får något avdrag på din lön för de dagar du går Lag- och avtalskursen. Du söker inte ersättning från Pappers utan det är arbetsgivaren som står för din lön under kursen. 

Om du är på kurs under lediga dagar, prata med din avdelning om vad som gäller hos er. 

Arbetsmiljökurs

Du har rätt till betald ledighet för kursen. Det innebär att du inte får något avdrag på din lön för de dagar du går Arbetsmiljökursen. Du söker inte ersättning från Pappers utan det är arbetsgivaren som står för din lön under kursen. 

Om du är på kurs under lediga dagar, prata med din avdelning om vad som gäller hos er. 

Förhandlingskurs 

Du har rätt till betald ledighet för kursen. Det innebär att du inte får något avdrag på din lön för de dagar du går Förhandlingskursen. Du söker inte ersättning från Pappers utan det är arbetsgivaren som står för din lön under kursen. 

Om du är på kurs under lediga dagar, prata med din avdelning om vad som gäller hos er. 

Arvoden och Stipendier 2023

  Utbildningsarvode Stipendium
Vecka 7400 kr 5000 kr

Dag

1480 kr  1000 kr
Timme 185 kr 125 kr