Hoppa till huvudinnehåll

Lena om skyddsombudsrollen

Porträtt skyddsombud
Aktuellt 30 oktober 2023

Lena, samordnande huvudskyddsombud på avd. 92 Säffle, berättar mer om varför det är viktigt att skyddsombuden och facket hör ihop, varför hon engagerat sig och hur hon med fackets möjligheter jobbar för att skapa bättre och tryggare arbetsplatser.

Varför valde du att engagera dig och bli skyddsombud?

Jag kände att jag ville ha möjlighet att påverka mer. Att kunna hjälpa andra och skapa en bättre och tryggare arbetsmiljö har alltid varit viktigt för mig och i rollen som skyddsombud så kan jag verkligen göra skillnad. Jag var faktiskt inte engagerad i facket innan, men jag hade funderat på det en längre tid och det var ett beslut som vuxit fram – så när jag fick frågan så kändes det självklart att tacka ja.

Vad betyder det för dig och ditt arbete att du har facket i ryggen?

Det innebär en stor trygghet. Och att jag alltid vågar lyfta de frågor, och ta diskussioner, som är viktiga för arbetsmiljön med arbetsgivaren. Att ha facket som hjälp och stöd är ovärderligt och det märks verkligen att vi båda kämpar för alla arbetares bästa. Sen innebär det ju också att vi får tillgång till utbildningar och fortbildning som stärker oss i vår roll.

Vilket stöd får du som skyddsombud av facket?

Utan facket hade det varit svårt att lika tydligt ställa sig på arbetstagarnas sida. Om skyddsombuden skulle vara utsedda av arbetsgivaren kanske man inte skulle våga ta alla strider av rädsla för att helt enkelt bli bortplockad. Så utan fackets stöd så vet jag att det är många som inte skulle vilja vara kvar som skyddsombud.

Varför är det viktigt att skyddsombud och facket hör ihop?

För att vi båda måste kunna agera som motpart till arbetsgivarna i förhandlingarna. Facket gällande löner och villkor, och vi i trygghetsfrågor samt när det kommer till arbetsmiljön, både den fysiska och den psykiska. Vi behöver båda delarna för att kunna föra arbetskamraternas talan och vara en stark organisation.  

Om någon skulle vilja bli skyddsombud, hur gör man och vad innebär det?

Då tycker jag att man ska prata med andra som redan är engagerade eller med huvudskyddsombudet, som kan dela med sig av sina erfarenheter. Därefter handlar det mest om att utbilda sig så man vet hur man ska agera i arbetsmiljöfrågor och vad man ska kolla efter. Sen tycker jag ju personligen att det ger en väldigt mycket tillbaka, utöver att man kan bidra till en bättre arbetsmiljö för sina kollegor. Man växer som person av både utbildningar och det ansvar man får. Man bör dock veta att det tar lite extra tid i anspråk, arbetet är såklart betalt, men en del av det sker utanför den ordinarie arbetstiden.