Hoppa till huvudinnehåll

Därför är förstamajtalen så viktiga

Krönika 2 maj 2024

Med valborgs värmande brasor, lovsången till våren, förstamajtalen och demonstrationstågen i minnet går vi in i sköna maj. Jag har upplevt tal som varit alltför mörka men också tal som varit så ljusa att det kändes lite konstlat. Jag är ingen van förstamajtalare men har ändå en bild av vad den som lyssnar bör få.

Viktigast är att redan i början fånga åhörarnas intresse och belysa allvaret i att extrema högerkrafter angriper demokratin. Högern, med SD i spetsen, säger att facket inte ska lägga sig i politiken och får med sig många medborgare i det resonemanget. Sedan tar de beslut som går rakt mot arbetarnas väl.

Lyssnarna på plats behöver kunna dela bilden. Höra exempel, som att skillnaden mellan rik och fattig är större än vad som är bra. Klyftorna har gått isär ända sedan mitten på åttiotalet. Få vet att både orsak och lösning stavas: politik. Att vi kan höja pensionerna, ta bort karensavdraget och ha en a-kassa som ger arbetslösa möjlighet att ställa om till nästa jobb. Förstå varför en försämrad sjukförsäkring drar isär oss än mer.

Upprördhet, att få rasa lite, mot kapitalets vilja att trycka ner arbetare hör också till ett bra tal. Det kan röra ohemula bankvinster, som nu, eller aktieutdelningar som fortsätter. I en del företag höjs dessa samtidigt som personalstyrkan minskar och människor blir av med sin försörjning. Det sker bland annat i massa- och pappersindustrin just nu.

Inslag av lite lokala perspektiv ska också finnas med. Beskrivningar av bra och positiva initiativ i samhället som talet hålls i. Som exempelvis organiserandet av julfirande för ensamma eller att det har jobbats bra med att få bort delade turer för de som jobbar inom omsorgen.

Fackföreningars utmaningar är ännu en central del av ett förstamajtal. Just nu kämpar IF Metall för att teckna kollektivavtal med Tesla i Sverige. Tyvärr utan framgång än men de är inte själva i kampen. Pappers och övriga LO-förbund behöver sympatisera och göra allt som går för att de ska kunna teckna avtal, annars har vi alla misslyckats. Vi vinner och förlorar som ett lag. Det handlar nämligen om vår arbetsmarknadsmodell; vi ska kunna lita på den i framtiden. Även arbetsgivarna inom Svenskt Näringsliv borde förstå att de behöver stå upp för den de också.

Talet bör avslutas med toner av framtidshopp, gemenskap och kanske med ett citat. Lars Winnerbäck sjunger i en av sina låtar Jag tror att själ och hjärta är på väg tillbaka. Vi kan skapa samhället vi vill ha, där själ och hjärta får en tydlig plats om vi gör det tillsammans!