Hoppa till huvudinnehåll
Blommor

För dig som jobbar på Tumba bruk

Pappers kommer ta över från Seko som fackförbund för dig som arbetar på Tumba bruk.

Detta innebär att det blir Pappers som tecknar kollektivavtalet i stället för Seko. Det pågår just nu förhandlingar med arbetsgivaren om när övergången kommer att ske. 

På den här sidan har vi samlat den viktigaste informationen för dig! 

Bli medlem

Du kan redan nu bli medlem i Pappers, helt utan kostnad. Erbjudandet om gratis medlemskap gäller till den 31 december 2022, därefter betalar du medlemsavgift precis som vanligt. 

Det innebär att du kan vara medlem i Seko och Pappers samtidigt. Som medlem i Pappers får du ta del av alla fördelar med medlemskapet. 

Alla arbetare på Tumba bruk är välkomna som medlemmar!

Bli medlem nu!  (Välj avd. 76 i formuläret)

I medlemskapet ingår förutom den trygghet och förhandlingsstyrka som facket innebär även hemförsäkring, inkomstförsäkring och en rad olika medlemsförmåner.

Träffa oss

Representanter från Pappers förbundskontor finns i huset vid receptionen klockan 13.00-15.00.

  • 27 september 
  • 3 oktober 
  • 12 oktober
  • 18 oktober      
  • 25 oktober
  • 2 november
  • 8 november
  • 16 november
Elisabeth H

Information kring förhandlingen

Elisabeth Haug förhandlar det nya kollektivavtalet. Läs hennes sommarbrev med det senaste om förhandlingarna på Tumba bruk. 

 


Se även brev från förbundsordförande Pontus Georgsson

Vad innebär det för mig?

Förutom tryggheten och gemenskapen som ett medlemskap i ett fackförbund innebär så har också Pappers flera olika förmåner för alla sina medlemmar. 

Bland annat ingår hemförsäkring i medlemskapet och vi erbjuder också inkomstförsäkring som gör livet tryggare om du skulle bli av med jobbet. 

Genom kollektivavtalet får du ta del av många så kallade avtalsförsäkringar som kan ge extra inkomst när du är föräldraledig eller om du skulle skada dig på jobbet. 

Läs mer

Pappers i korthet

Pappers är facket för dig som arbetar inom massa- och pappersindustrin. Pappers finns där bruken finns; det vill säga på 54 orter från Nymölla i söder till Kalix i norr. Tumba är vår nyaste avdelning

Pappers har, med sina cirka 13000 medlemmar, en av Sveriges högsta organisationsgrader. Det innebär att nästan alla arbetare på bruken i Sverige är medlemmar i Pappers. Det är vi otroligt stolta över!

Pappers styrka är den lokala avdelningen; är du också intresserad av att engagera dig? Hör av dig till ombudsman Micke

Frågor och svar

Vad kostar det att vara medlem i Pappers?

Hur stor din medlemsavgift blir beror på vad du tjänar. Du betalar en procentsats mellan 1,0% – 1,8% på din bruttolön. Avgiften är består av två delar, den ena delen går till förbundet dit du betalar 0,9% och den andra delen går till din lokala avdelning. Avdelningarna bestämmer själva över sin avgift som fastställs på höstmötet och procentsatsen varierar mellan 0,1% – 0,9%. 

Att medlemsavgiften är procentuell på din lön gör att din avgift kommer att variera från månad till månad beroende på vad du tjänar. Avgiften dras direkt från din lön så du behöver inte ha koll på hur mycket du ska betala i medlemsavgift.

Räkneexempel:
Exempel 1:
Du tjänar 42 000 kr i bruttolön och din avdelnings avgift är 0,5%.
Tillsammans med avgiften till förbundet får du då en total avgift om 1,4%
(0,9%+0,5%= 1,4%) 
1,4% av 42 000 kr ger 588 kr i medlemsavgift.

Exempel 2:
Du tjänar 25 000 kr i bruttolön och din avdelnings avgift är 0,2%
Din medlemsavgift blir då: 0,9%+0,2% = 1,1%
1,1% av 25 000 kr ger 275 kr i medlemsavgift.

Vad innebär bytet för mig?

Pappers organisation och avtalsmodell är inte densamma som hos Seko. Inom Pappers finns på varje arbetsplats en avdelning som representeras av förtroendevalda som väljs av Pappers medlemmar på arbetsplatsen. Avdelningen har ett omfattande förhandlingsmandat och förhandlar viktiga frågor som lön och arbetstider. På varje arbetsplats ska det finnas ett lokalavtal, som närmare anger vilka arbetstider som gäller, och ett lönesystem som följer vårt centrala avtal. Det är avdelningen som förhandlar fram lokalavtalet som sedan behöver godkännas av Pappers centralt samt arbetsgivarorganisationen. Jämfört med Seko så är inflytandet över villkoren på arbetsplatsen betydligt större.  

I och med att ett helt nytt lokalavtal ska förhandlas fram på en arbetsplats som inte tidigare varit organiserad i Pappers, kommer förhandlingarna denna första gång, praktiskt, skötas av anställda på förbundskontoret som då kommer företräda avdelningen. Målsättningen är att under förhandlingarna ha en referensgrupp eller liknande på er arbetsplats för att fånga upp era tankar och funderingar på arbetsplatsen.  

Innan förhandlingarna, som precis har börjat, är slutförda är det svårt att säga hur stora skillnaderna kommer bli. Det finns ganska stora skillnader mellan det centrala kollektivavtal som nu gäller och det som kommer gälla när förhandlingarna är slutförda. Det exakta utfallet påverkar du bäst genom att bli medlem.  

En sak som gör Pappers speciella är att vi har en mycket hög organisationsgrad. I branschen så är nästan 94 procent av de anställda medlemmar i Pappers. Naturligtvis är målsättningen att även er arbetsplats på sikt ska likna våra andra arbetsplatser i detta avseende. Det som vi tror gör detta möjligt är det starka fokus som finns i Pappers på den lokala organisationen och att arbetstagarna därför känner att ett medlemskap är viktigt för att påverka arbetsvillkoren lokalt.  

Senaste nytt

September 2022 Förhandlingar om ett nytt lokalt avtal (kollektivavtal) pågår

Augusti 2022 Referensgruppen för nya lönesystem har påbörjat sitt arbete

April 2022 Uppstartsmöte med lokala fackliga företrädare

Mars 2022 Förhandling pågår

Februari 2022 Ett första möte mellan Pappers och Crane AB.

Oktober 2021 Överenskommelse klar mellan Seko och Pappers att Pappers tar över organisationsrätten på Tumba bruk. 

Gå med i Pappers a-kassa

Självklart tycker vi att du även ska vara med i Pappers arbetslöshetskassa (a-kassan). Om du blir arbetslös så ser a-kassan till att du får en tryggare inkomst.

Du blir inte automatiskt medlem i a-kassan genom att bli medlem i Pappers utan behöver gå med separat. Ta mig till pappers a-kassa!