Hoppa till huvudinnehåll
Hej

Välkommen!

På denna sida har vi samlat bra information för dig som ny medlem så att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt medlemskap.

Ta gärna några minuter och läs igenom sidan.

Varmt välkommen till Pappers!

Pappers nära dig

Pappers har en stark närvaro på bruken runt om i Sverige. Vi har en fackexpedition på varje arbetsplats vilket, för dig som medlem, innebär att du alltid har nära till en facklig representant.

Som medlem i Pappers är du medlem både i en lokal avdelning och i förbundet centralt. Du kommer ha mest kontakt med din avdelning som kan hjälpa dig med de flesta av dina frågor som vad som gäller på jobbet eller om något går fel och du behöver hjälp. Pappers centralt jobbar med mer övergripande frågor som att förhandla fram centrala kollektivavtal och utbildningar, är med och påverkar i samhällsdebatten samt agerar stöd åt avdelningarna.

Alla arbetare som har en anställning på ett massa- och pappersbruk är välkomna som medlemmar. Det innebär att Pappers medlemmar består av många olika yrken. 

Medlemsförmåner

Som medlem får du en rad olika medlemsförmåner! Några av dem har vi listat nedan.
Många avdelningar har också lokala förmåner - kontakta din avdelning för mer information.

Hemförsäkring

I din medlemsavgift ingår en hemförsäkring från Folksam. Du kan välja att skräddarsy försäkringen efter egna behov genom att uppgradera den och välja tillägg. Ta reda på mer

Juridisk rådgivning

Genom ovan nämnda hemförsäkring har du har tillgång till tre timmars kostnadsfri juridisk rådgivning per år. Du kan bland annat få hjälp med att skriva gåvobrev eller testamente,  få rådgivning om du ska separera och mycket mer. Läs mer

Inkomstförsäkring

Om du blir arbetslös har Pappers tecknat en riktigt bra inkomstförsökring för dig, förutsatt att du även är med i Pappers a-kassa. Inkomstförsäkringen omfattar dig som har en månadslön över 33 000 kr. Försäkringen täcker upp inkomstbortfallet mellan din vanliga lön och ersättningen från a-kassan så att du kan få upp till 80% av din lön dag 1-200 samt 70% dag 201-300.  

Avtalsförsäkringar

Genom kollektivavtalet ingår det flera försäkringar som träder in om du blir sjuk, får barn, skadar dig på, eller på väg till/från, jobbet. Läs mer hos avtalat.se

Dagens arbete

DA är en medlemstidning för dig som är medlem i Pappers. Den kommer ut i pappersformat 10 gånger per år och uppdateras löpande på webben. Dagens arbete är en gemensam medlemstidning som vi delar med  fackförbunden IF Metall och GS.

Arbetstidskonto (ATK)

Pappers har förhandlat fram att din arbetsgivare årligen avsätter 3,5% av din årsinkomst till ett så kallat arbetstidskonto. De första fem åren som anställd sparas avsättningen som pensionspremie. Därefter får du själv välja om pengarna ska tas ut som ledighet, pengar eller pension.

Papperskortet och LO mervärde

Vårt medlemskort "Papperskortet" ger dig många olika rabatter på tåg, böcker, hotell och mycket annat. Se aktuella rabatter på LOmervärde.se

Se fler medlemsförmåner 

Mun med pratbubbla

Följ Pappers

Ett sätt att hålla dig uppdaterad på vad som händer är att följa Pappers i våra sociala kanalerna. Vi finns på Facebook och Instagram

Två händer som håller i ett hjärta

Gå med i Pappers a-kassa

Självklart tycker vi att du även ska vara med i Pappers arbetslöshetskassa (a-kassan). Om du blir arbetslös så ser a-kassan till att du får en tryggare inkomst.

Du blir inte automatiskt medlem i a-kassan genom att bli medlem i Pappers utan behöver gå med separat. Ta mig till pappers a-kassa!

Mynt och sedlar

Vad kostar det att vara medlem?

Som medlem i Pappers betalar du en procentuell fackavgift på din månadslön. Fackavgiften består av två delar. Du betalar 0,9% till förbundet, som läggs ihop med avdelningarnas procent som varierar mellan 0,1 – 0,9%. Hur stor procent din avdelning tar bestäms på avdelningens årsmöte.

Du betalar alltså mellan 1,0% - 1,8% av din bruttomånadslön i medlemsavgift, beroende på den lokala avgiften. 

Facklig utbildning på arbetstid

Pappers har utbildningar både för dig som medlem och förtroendevald. Genom din avdelning kan du gå en facklig grundutbildning som ger dig bra kunskap om hur saker funkar på en arbetsplats och hur du kan göra för att påverka. Prata med din avdelning om du är intresserad av att gå en grundutbildning.

Om du som medlem får ett förtroendeuppdrag så får du även utbildning av förbundet centralt. Pappers arrangerar tre kurser i egen regi, Förbundskursen; för alla förtroendevalda, Miljökursen; för skydds-och kontaktombud och Lag- & Avtalskursen för förtroendevalda som förhandlar i avdelningen. Vi har även en ung-kurs för dig som är ung och ny medlem. Utöver detta har du som medlem också tillgång till LOs kursutbud.

Prata med din avdelning om du vill utbilda dig!

Visste du att när du går en facklig kurs har du rätt att vara ledig från ditt vanliga arbete och få ersättning från arbetsgivaren eller facket för förlorad arbetsinkomst. 

Facket i korthet

I korthet så finns Pappers här för att hjälpa dig i arbetslivet. Vårt främsta verktyg är kollektivavtalet som bestämmer vad som gäller på din arbetsplats kring lön och villkor som exempelvis semester, arbetstid, föräldraledighet och uppsägning.

Genom facket förhandlar vi tillsammans vilket gör dig starkare än om du hade behövt förhandla bara för dig själv. Skulle du hamna i en jobbig situation på jobbet så finns Pappers vid din sida med råd och stöd. Utöver det finns det en rad medlemsförmåner.

Pappers är en demokratisk förening och du som medlem kan vara med och påverka verksamheten. I stadgarna hittar du allt som styr föreningen. 

Ung i Pappers

Massa- och pappersbruken står inför en stor generationsväxling där många kommer gå i pension de närmaste åren. För Pappers innebär det vi behöver få in nya yngre som vill engagera sig fackligt. 

Vad vill du engagera dig i?

Prata med de förtroendevalda på din avdelning!

Fritt medlemskap under studier

Studerar du eller planerar du att plugga? Visste du att när du studerar så är ditt medlemskap i Pappers gratis men du har fortfarande tillgång till alla förmåner som exempelvis hemförsäkring.

Ta kontakt med din avdelning om du ska studera.

Medlemsservice

Har du frågor om din medlemsavgift, ditt medlemskap eller har du flyttat och ska byta adress?

Hör av dig till medlemsservice på telefon 08-796 61 00 eller medlemsservice@pappers.se så hjälper vi dig!