Hoppa till huvudinnehåll

Fem tips för dig som ska sommarjobba på ett pappersbruk!

Jesper_680x480.jpg

Bild
Porträtt medlem i Pappers

Sveriges pappersbruk tar aldrig semester och därför är ni många som kommer sommarjobba på bruken. Här är våra fem bästa tips:

1. Gå med i facket

Att vara med i facket ger trygghet även om du ska jobba en kortare period. Du får tillgång till förmåner och trygghet direkt när du går med.

2. Någon att fråga om råd

Som ny på jobbet är det bra att ha någon att fråga om råd. I första hand ska du kontakta den lokala avdelningen på bruket. Den lokala avdelningens företrädare är experter på de regler som gäller på just ditt bruk. 

3. Semesterersättning

Du har rätt till semesterersättning oavsett om du jobbat en dag eller en hel sommar. Semesterersättningen inom pappersindustrin är något högre än de 12 procent som gäller enligt semesterlagen. Vid kortare anställningar, högst tre månader, kan arbetsgivaren betala ut ersättningen varje månad. Ersättningen betalas utöver den vanliga månadslönen/timlönen. Semesterersättningen ska senast betalas ut en månad efter att du slutat jobba. Kolla på din lönespecifikation och fråga den lokala avdelningen på bruket om du är osäker! 

4. Kollektivavtal

Pappers har tecknat kollektivavtal på alla pappersbruk i Sverige. Det innebär att vi har kommit överens med arbetsgivaren om vad som gäller på din arbetsplats. Det innebär också att du är försäkrad om du skulle skada dig i arbetet. Prata gärna med avdelningen om du har frågor!

5. Fritt medlemskap under studier

Studerar du eller planerar du att plugga i höst? Visste du att när du studerar så är ditt medlemskap i Pappers gratis men du har fortfarande tillgång till alla förmåner som exempelvis hemförsäkring. Ta kontakt med din avdelning om du ska studera.