Hoppa till huvudinnehåll

"Som skyddsombud får jag både ny kunskap och vara delaktig"

linus_450px_SO.jpg

Bild
Skyddsombud

Intervju med Linus Björkman Udén operatör och skyddsombud på Pappers avdelning 78 Mariestad. Linus har arbetat på företaget i drygt nio år och varit skyddsombud i snart ett år.

Vilka är de viktigaste arbetsmiljöfrågorna hos er?

Vi arbetar femskift och det, i kombination med att vi ibland är underbemannade, gör att stressfaktorn blir ett arbetsmiljöproblem. Det är mycket som ska hinnas med och då är en enkel lösning att ta en ”genväg” i stället för att följa säkerhetsrutinerna. Här är det viktigt att uppmärksamma både arbetskamrater och chefer så att vi ser till att arbeta så säkert som möjligt och att det ska finnas tillräckligt med tid för att kunna arbeta säkert.

Hur är det att vara skyddsombud?

Det jag uppskattar mest är att jag får vara delaktig på ett helt annat sätt nu än innan och att jag får lära mig nya saker. Hos oss håller man på att planera för en ny fabrik. Genom att jag är skyddsombud får jag vara med i en referensgrupp och kan komma med erfarenheten av att hantera maskinerna och vad som är viktigt ur det perspektivet.

Vilka tips skulle du vilja ge andra som funderar på att engagera sig fackligt?

Att fundera över vad som driver dig. För mig har det varit suget efter kunskap och en bra möjlighet att påverka min och arbetskamraternas arbetssituation.

Har du haft nytta av uppdraget på det privata planet?

Jo men det har jag. Jag har renoverat mycket på gården de senaste åren och då är säkerheten viktigt. Jag tror jag tänker lite annorlunda nu jämfört med tidigare.