Hoppa till huvudinnehåll

Vi tror på oss själva - vi är starka

Krönika 9 februari 2016

Ett nytt år har inträtt och vi i Pappers har överlämnat våra yrkanden till arbetsgivarna, det gjorde vi strax före jul. Nu ska vi förhandla fram ett nytt avtal. Ett avtal som ska ge oss bättre förutsättningar på våra arbetsplatser, ett avtal som ska ge oss tryggare anställningar och bättre villkor.

Arbetsgivarna dom beter sig precis som vanligt, när de basunerar ut att det går fruktansvärt dåligt för industrin. Skulle vi tro på vad de sa kunde vi ju nästan tro att vi stod på klippkanten vid stupet, och att det är fullkomligt omöjligt att bedriva någon som helst industriell verksamhet i det här landet.

Jag blir rent av orolig om de beskriver branschen som dom gör. För alltid när nya avtal ska förhandlas fram har vi en urusel produktivitet, för höga lönekostnader - allt är i princip kasst. Samtidigt har den svenska skogsindustrin under 2015 tagit beslut om att investera 17 miljarder i Sverige. Det kan ju inte i jösse namn vara så uruselt så att de tänker kasta bort dessa 17 miljarder på ingenting.

Om jag var arbetsgivarföreträdare skulle jag tala väl om vår pappers- och massaindustri. Jag skulle framhålla att de som jobbar där, pappersarbetare, är världens kunnigaste, har otrolig medvetenhet om kvalitet. Pappersarbetaren ställer upp och löser svåra problem så att det kan produceras dygnet runt, året runt. Och självklart ska de som arbetar i den svenska pappers- och massaindustrin ha bra betalt och bra arbetstider.

Men så låter det inte, och det får vi väl aldrig höra därifrån. Utan det är klagosången som hörs och det är väldigt tråkigt.

Att förhandla fram ett nytt avtal låter sig inte göras av sig självt. Det är du som är medlem som ger vår organisation styrka och kraft. Det är genom att vi är många som är medlemmar på våra arbetsplatser som vi kan sätta tryck bakom våra krav. Och du behövs. Tillsammans är vi starka.

Vad handlar då våra krav om?

Jo det handlar om frihet, trygghet och arbetsmiljö. Arbetstider, att vi ska kunna ha inflytande och bestämmanderätt över vår tid. Det handlar om att vi ska förkorta arbetstiden ytterligare. Att skapa tryggare anställningar. Det handlar om att vi vill ha inflytande över vårt arbete. Det handlar om att vi ska ha reallöneförbättringar. Och det handlar helt enkelt om arbetets pris.

Jag tror att vi kan åstadkomma detta om vi håller ihop och gemensamt talar om att vår pappers- och massaindustri inte alls är uträknad. Vi ser positivt på framtiden och det ska vi fortsätta att göra.

För övrigt anser jag att SD är ett fascistiskt parti

Matts Jutterström