Hoppa till huvudinnehåll

Var lugn, återväxten är säkrad

UNG2022
Pontus krönika 19 maj 2022

När de unga engagerar sig i facket kommer hoppet om framtiden tillbaka, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Från ett förbundsstyrelsemöte 2017, där det konstaterades att färre och färre unga blev medlemmar i förbundet och där idéerna om hur denna trend skulle vändas var få, har riktningen nu ändrats och framtiden är ljus.

Länge såg det mörkt ut för Pappers. Stora nedskärningar och till och med nedläggningar av hela fabriker under slutet av 90- och början av 00-talet ledde till att organisationen krympte.

I efterspelet blev det dessutom allt vanligare bland nyanställda ute på bruken att inte gå med i vår förening. Något som alltid varit självklart började plötsligt ifrågasättas. Antalet medlemmar i Pappers blev färre och även organisationsgraden sjönk. Vid styrelsemötet 2017 rapporterades det om en organisationsgrad på 95 procent och trenden pekade nedåt. Ingen kom på något bättre än att vänta och se.

Men något behövde ske. Vi kunde inte längre bara sitta och titta på. Något behövde göras för unga – av unga.

Startskottet blev en lång kväll ute på Rönneberga kursgård dit vi bjudit fem engagerade unga medlemmar som vi kände till i förbundet. En kväll med mycket skratt och kreativitet, där ordet nej var förbjudet, och plötsligt så hade vi en idé. Ung 2020 var fött. Eventet som skulle samla och engagera 2000 unga pappersarbetare – alla under 30 år. En galen idé kanske, men det var målet. En modig och insiktsfull förbundsstyrelse tog beslutet att investera i Pappers framtid.

Sagt och gjort. Arbetet tog fart och ordet spred sig ute i landet. 100-årsjubileet skulle bli ett avstamp in i framtiden. Efter tre års arbete med Ung 2020, med bruksturnéer, pod- och filminspelningar och ett sällan skådat engagemang, så hade vi inte längre bara fem engagerade unga. Vi hade över hundra och Pappers Ung-satsning är omtalad inte bara hos oss i Pappers utan också inom hela LO.

Så kom pandemin och luften gick ur. Skulle vi nu ge upp? Nej, motgångar är utmaningar. Vi tog beslut efter nya förutsättningar, skalade ner och ställde om. Ung 2020 blev Ung 2022.

I dag, fem år efter styrelsemötet där man ville vänta och se, är det inte längre ett alternativ. I förbundet finns nu en framtidstro. En tro att vi kan fortsätta vara världens bästa fackförbund i 40 år till. Våra medlemmar som engagerat sig ute i våra avdelningar i över 30 år ser hur den nya generationen pappersarbetare förbereder sig för att axla ansvaret när de själva inte längre jobbar kvar. De ser att det finns nya engagerade människor som tar Pappers in i framtiden.

Se filmer från UNG2022 här