Hoppa till huvudinnehåll

Välkommen till fattigdomslinjen

Krönika 18 mars 2016

I dagarna gick de forna Allianspartierna ut och sjöng fattigdomens lov. På olika sätt vill man trycka ner lönerna i samhället.

För att uppnå denna för borgerligheten utopiska ordning försöker man ständigt överträfa varandra i ogina förslag. Lägre löner för nyanlända som Annie Lööf och Centerpartiet föreslår, är nog det allra dummaste förslaget. Apartheidlagstiftning har det kallats, det är bara att hålla med. En lagstiftning som gör att nya svenskar får lägre lön i fem år är att betrakta som en gammal sydafrikansk apartheidlag.

MEN DUMHETEN har inga gränser, nu fullkomligt tävlar alliansen om hur de kan sänka löner härs och tvärs, Moderaterna har sina ”hitte på-anställningar”, Kristdemokraternas bidrag till detta heter lön till introduktionsanställningar med 75 procent av lägsta lönen.

Liberalerna ville ha träsklöner, Moderaterna vill helst ha obetalt arbete och Centerpartiet vill sänka lönen för dem som kommer från ett annat land. Nu vill Kristdemokraterna sänka lönen för nästan alla. Arbetslinjen heter numera fattigdomslinjen.

Och inte nog med det, nu ger sig Svenskt Näringslivs Carola Lemne, vd med 490 000 kronor i månaden, ut på spelplanen och tycker att politikerna måste lagstifta om lönesänkningar om inte facken går med på det. Man bara häpnar över galenskapen.

I DEN ALLMÄNNA borgerliga ivern att krossa svensk fackföreningsrörelse inns tydligen inga heliga kor, man är beredd att använda de svagaste i samhället som slagträ. Det är parterna som sköter lönebildningen på svensk arbetsmarknad, en annan ordning skulle omkullkasta den svenska modellen och Sverige skulle kastas i ett vakuum av ovisshet.

Annie Lööf kan inte heller svara på hur låga löner som är rimligt för en andra klassens medborgare, är det tio tusen i månaden eller kanske mindre. Vad är hennes gräns för anständighet, gränsen för medmänsklighet, inns gränsen överhuvudtaget.

TRO INTE ATT DET RÄCKER med lönesänkningar för utpekade grupper kamrater, nästa gång är det er tur att integreras i en livslång fattigdom. En arbetare ska bli vid sin läst, bocka och be om smulor från en partiledare för ett litet skitparti som själv tjänar 120 000 i månaden.

Vi får inte glömma att vi har kamrater i LO kollektivet som redan i dag tjänar så dåligt att man tvingas ha ler arbeten. Det inns ingen arbetsgivare på jordklotet som anställer ler människor än han behöver för att lönekostnaden blir mindre, varför skulle han?

FÖR ÖVRIGT så anser jag SD är ett fascistiskt och fackföreningsientligt parti.
Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers