Hoppa till huvudinnehåll

Välkommen Henrik

Ombudsman Henrik
Aktuellt 19 april 2024

Henrik Qvarnlöf är ny ombudsman på förbundskontoret sedan 1 april. Vi passade på att fråga varför han valde att söka jobbet, vilken som är hans viktigaste fråga och varför det behövs starka fackförbund.

Varför valde du att söka jobbet som ombudsman på förbundet?

Jag har länge varit intresserad av att ta steget från avdelningsordförande till ombudsman, och att få vara med och förbättra medlemmarnas villkor och vardag, inte bara i min avdelning utan i hela förbundet. Mitt intresse väcktes ännu mer när jag fick gå LOs ombudsmannautbildning våren 2022.

Där jag är nu i livet, med äldre barn, gör det också mycket lättare än tidigare att veckopendla mellan Karlstad och Stockholm. Sen att få möjligheten att jobba med det härliga gänget på förbundskontoret lockade också. 

Vad är din bakgrund inom pappersindustrin?

Jag har varit förtroendevald i Pappers sen 2008 och varit handledare för förbundets kurser. Från 2020 var jag avdelningsordförande i Pappers Avd 36 Skoghall, ett uppdrag som jag precis har lämnat. 

Har du någon hjärtefråga som du driver lite extra?

När jag pratar med arbetskamrater och kursdeltagare brukar jag säga att det viktigaste med medlemskapet i facket är att någon har ens rygg när det blåser som mest. Att inte behöva vara ensam när det är som jobbigast. Att finnas där för människor är något som jag ser som otroligt viktigt.

Vilka frågor kommer du att jobba med på förbundskontoret? 

Jag kommer stötta avdelningarna i den lokala fackliga verksamheten. Tror jag kan bidra en hel del där, då jag precis varit avdelningsordförande. Att få en avdelning att ”snurra runt” är inte alltid det enklaste, speciellt om man är ny i rollen som avdelningsordförande.

Varför tycker du det är viktigt med ett starkt fackförbund?

Har vi inte ett starkt fackförbund så kommer arbetsgivarna äta upp oss. Att inte få eller ha möjligheten att påverka våra arbetsplatser är för mig en skrämmande tanke. Har vi en stark fackförening och det även syns utåt så kommer vi kunna teckna bra avtal och påverka våra arbetsplatser till det bättre.