Hoppa till huvudinnehåll

Uttalande om konflikträtten antaget på Pappers kongress 26 maj 2018

Aktuellt 28 maj 2018

Utredningen om konflikträtten som ska lägga sitt förslag i dagarna kommer troligtvis att komma med förslag som minskar arbetarnas makt på arbetsmarknaden och hotar den svenska modellen.

Vi har få konflikter på arbetsmarknaden jämfört med andra länder, och ett skäl till det är att de länder där det är fler konflikter, så beror det på att fackens och arbetarnas ställning är svagare, och då blir konfliktvapnet oftare den enda lösningen.

Nu har regeringen för att lösa en enskild situation på en enskild arbetsplats sagt sig vara beredd att slå undan fötterna på det fackliga arbetet.

Ett av direktiven i utredningen är att försvåra för fackföreningar utan kollaktivavtal att vidta konfliktåtgärder. Ett annat är att begränsa fackets möjlighet att använda konfliktvapnet för annat än att få kollektivavtal. Båda förslagen slår mot grundläggande demokratiska rättigheter, och det öppnar möjligheten för arbetsgivarna att hålla på med det vi kallar avtalsshopping.

Vi pappersarbetare vill slippa gå in i valrörelsen med vetskap om att regeringen vill flytta makt från fack till arbetsgivare. De senaste 20 åren har vi sett hur kollektivavtal försvagats, färre är med i facket och hur ojämlikhet och orättvisor ökat i samhället. De sakerna hänger ihop. Vi behöver gå åt andra hållet nu. Åt fler kollektivavtal, stärkta fackliga rättigheter och mer jämlikhet. Det vi förväntar oss av en socialdemokratisk regering, är att utredningen om konflikträtten åker rakt i papperskorgen.

Uttalande antaget vid Pappers Kongress i Gävle den 26 maj 2018