Hoppa till huvudinnehåll

Tillsammans gör vi en stor insats

Pontus krönika 15 juni 2023

Du som är med i facket gör en viktig insats för hela samhället. Berätta det – och bjud in dina arbetskamrater som ännu inte är med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

De flesta människor bryr sig och vill göra något för andra. Somliga skänker pengar till hjälporganisationer, andra skickar förnödenheter till behövande. På Pappers kongress i höstas startade vi en insamling genom IndustriAlls insamling till fackföreningar i Ukraina och i februari skickade vi över nästan 400 000 kronor. Det finns många sätt att hjälpa och göra gott.

Själv har jag varit barnfotbollstränare och aktivt engagerad i barnens intressen. Det skänkte glädje och gav minnen för livet. Nätter i skolsalar med blöta kläder hängandes kors och tvärs. En gång höll jag en mörkrädd pojkes hand till han somnade. Det gjorde att han vågade följa med på läger igen.

Det finns en glädje i att tillsammans som grupp bli bättre och nå framgång. Jag har mött så många fantastiska människor och eldsjälar. Karatetränare, fotbollsmammor, domare och scoutledare. Folk som skjutsar, planerar träningar, vänder svettiga fotbollsstrumpor rätt inför tvätt. Alla gör de en insats och bidrar till ett fint samhälle.

Ditt medlemskap är en förutsättning för att det ska vara möjligt att förhandla om löner och villkor på arbetsplatser.

Under en period var jag aktiv i kommunpolitiken. Även där mötte jag många som ägnade timmar och åter timmar åt ideellt arbete för ett samhälle de tror på. Precis som de förtroendevalda inom Pappers.

Du som läser det här är antagligen redan medlem i en fackförening. Du är en hjälte och gör en stor insats för samhället och dem som lever i det.

Ditt medlemskap är en förutsättning för att det ska vara möjligt att förhandla om löner och villkor på arbetsplatser. Så har kollektivavtal åstadkommits. På en arbetsplats som omfattas av kollektivavtal betalas premier till avtalspensioner, du är försäkrad på jobbet och avtalet ger dig som medlem rätt till
inflytande genom din fackförening. Till skillnad från en arbetsplats där kollektivavtal saknas. Här kan arbetsgivaren i stället sänka din lön, att höja den finns det nämligen ingen skyldighet till.

I Sverige kan kollektivavtal och medlemskap i en fackförening betraktas som en norm. Det är denna norm som sätter nivån för spelreglerna på arbetsmarknaden och så länge den fortsätter göra det kommer arbetsgivare som ännu inte tecknat avtal få konkurrera om arbetskraft med arbetsgivare som har bra villkor. Föreningssverige är betydelsefullt och vackert.

Berätta därför nästa gång du möter någon, som inte är med i facket, att hen kan göra en samhällsinsats genom att bli medlem och bidra till den kollektiva styrkan som vi tillsammans skapar.