Hoppa till huvudinnehåll

Sänkta löner ger inte fler jobb

Krönika 18 april 2016

Vi har under vårvintern debatterat i olika tidningar om lägstalöner och vissa politikers krav på att ytterligare sänka dom, lönerna. Det är partier på den borgerliga sidan som gjorts sig till talesmän och kvinnor för att lönerna ska sänkas, och om inte facken går med på det, ja då ska de lagstifta för att kunna få ned lönerna för främst ungdomar och nyanlända.

De ska ta över lönesättningen för de tror i sin enfald att genom att sänka lönerna så skulle det skapas flera arbeten och fler skulle då kunna få jobb. Jag har ofta funderat hur de har byggt sin idé och analys på att det skulle bli flera arbeten. Tänk tanken att din lön halveras, inte skulle det bli flera arbetare i fabriken för det. Inte skulle bemanningen öka i ett kokeri, sodahus eller på en arkmaskin för att lönen halveras.

Det pratas mycket om den svenska modellen, hur fungerar den svenska modellen? alla gör anspråk på att förstå den, eller hävda att man är dess försvarare. För oss i fackföreningsrörelsen innebär den svenska modellen att det är arbetsmarknadens parter som förhandlar om och sätter lönerna för respektive bransch. Inte Annie Lööv eller någon annan ur alliansen.

De talar om lägstalöner, bidrag och att inskränka strejkrätten dom är sig lika, högern. Att sedan strejkrätten är skyddad i grundlag det bekommer de inte det minsta.

Men när det gäller de själva, så är de inte speciellt blyga, jag ser att den forne ledaren för KD Göran Hägglund nu ska in i omställning, och det är ingen vanlig omställning det handlar om. Hägglund har en statsrådspension som räknas av mot andra inkomster. Dock har Hägglund valt att inte dra av för sina andra inkomster och tar ut över 60 000 kr i månaden. Pensionen ska fungera som en slags a-kassa. Men det är inte den a-kassa som Hägglund var med och förstörde när alliansen tog makten 2006. Och nu vill samma allians sänka lägstalönen och tycker att 14 000 kr i månaden är rimligt, när inte 60 000 kr i månaden tydligen inte går att leva på.

Hägglund sa att han skulle ställa om från lång tid i politiken till att klara sig själv, och klara sig själv borde han eftersom han har fyra jobb kan man tycka. Han sitter i styrelsen för vårdjätten Aleris, dom som tjänar pengar på välfärdstjänster, dina och mina skattepengar. Han är rådgivare åt någon PR firma, föreläsare och har en del andra sidouppdrag, han drar sig fram asketiskt tycker han tydligen själv.

Hägglund går på full statsrådspension och kallar det omställning. I sann gammal alliansanda så har han gapat sig hes och hetsat emot bidrags Sverige, men själv tackar han inte nej. Hägglund sänkte a-kassan för alla andra och själv cashar han in ”sin a-kassa” trots att han har fyra jobb.

För övrigt så anser jag SD är ett fascistiskt och fackföreningsfientligt parti

Matts Jutterström
Förbundsordförande