Hoppa till huvudinnehåll

Poddtips: Vi bygger landet

Aktuellt 21 februari 2024

"Vi bygger landet” är en dokupodd om viktiga händelser, vändpunkter och personer i arbetarrörelsens dramatiska historia. Arbetarrörelsehistoria på ett nytt sätt: intressant och fördjupande, spännande och levande. Du hittar den där poddar finns.

Vem skriver vår historia?

Varför gick tusentals sågverksarbetare i Sundsvall ut i strejk 1879? Vem var egentligen August Palm? Vilken roll spelade Alva Myrdal i folkhemsbygget? Vad betydde hungerupproret 1917 och kohandeln 1933 för demokratin? Vad hände när städerskorna strejkade för högre lön 1974 och när kommunalarna tog fajten 2003?

Idén till podden ”Vi bygger landet” föddes ur en vilja att berätta arbetarrörelsens historia på ett nytt sätt: intressant, fördjupande, lättillgänglig, spännande. Hela tiden med örat mot de män och kvinnor som en gång kämpade för demokrati och jämlikhet, men också med stöd i nutida forskning. Ambitionen är att väcka historien till liv.

I tio avsnitt berättar journalisten och författaren Kent Werne om viktiga händelser, vändpunkter och personer i arbetarrörelsens och demokratins dramatiska historia. ”Vi bygger landet” lyfter fram röster ur det förgångna, men även samtida historiker och författare som delar med sig av sin kunskap.

”Vi bygger landet” hittar du på Spotify, Podcaster, Google Podcasts eller där du normalt lyssnar på poddar! Sista fredagen i varje månad publiceras ett nytt avsnitt. Du kan prenumerera på podden för att få en notis om när ett nytt avsnitt är upplagt.

Podden kan med fördel användas som material i t.ex. studiecirklar och facklig utbildning.

Podden är ljudlagd och mixad av Straydog Studios. Den produceras på uppdrag av LO, och i samarbete med Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek.