Hoppa till huvudinnehåll

Pappers kulturstipendium för medlemmar 2016 går till Rainer Paakkinen avdelning 86, Figeholm.

Aktuellt 15 maj 2017

Pappers kulturstipendium för medlemmar 2016

Pappers kulturstipendium för medlemmar 2016 går till Rainer Paakkinen avdelning 86, Figeholm.

Rainer är illustratör, tecknare och har tidigare även musicerat. Att illustrerar, teckna och spela musik har han gjort parallellt under de 23 åren som han har arbetat hos ABB i Figeholm. De senaste fem åren har dock tecknandet och skrivandet tagit över. I och med att Rainer jobbar femskift på Figeholm ger det honom gott om tid att teckna. Han drömmer dock om att få teckna på heltid.  

Rainer skissar jämt och när han skissar gör han det som oftast direkt med tusch, utan stödlinjer. När jag sen gör en riktig bild, så använder jag blyerts och därefter fyller jag linjerna med tusch. Rainer har blivit publicerad med två illustrationer i tidskriften klass, vilken ges ut av föreningen arbetarskrivare. Hans illustrationer återfinns också i barnboken Varför firar vi påsk, mormor? Av Mia Zetterlund. Dessutom tecknar han illustrationer åt en författare, som skriver en bok om hur det är att ha barn som har en funktionsnedsättning, som ADHD, autism osv. Rainer är också aktuell med en utställning på Figehomls bibliotek, vilken kan ses fram till augusti.

Pappers kulturkommittés motivering till Rainer Paakkinen lyder;

”Rainer har tecknat sedan väggarna i hallen blev nedkladdade med mammas läppstift. Han skissar jämt – Rainer älskar lukten av papper och tusch! För Rainer är det viktigt att bilderna är öppna för den som tittar på illustrationen – fantasi har alla tills vi väljer att stänga av den. Rainers bilder är oftast fantasifulla och lite läskiga med drakar, svärd och bläckfiskar som svävar över staden, men det gillar barnen. Stilen har Rainer haft från han var 15 år. Det beror sannolikt på att hans farsa sa… kopiera, det kan vem som helst göra… så är det ju inte riktigt, förstår han nu. Rainer tror att det har präglat honom och lagt en inre ribba som påverkar hans skapande.”            

Rainer tilldelas ett stipendium på 15 000 kr samt statyetten ”Cellulosarbetaren” av Per Nilsson-Öst. 

Bilagor