Hoppa till huvudinnehåll

Pappers kulturstipendium 2016 utdelas till Lennart Jähkel

Pressmeddelande 23 november 2016

Pappers kulturstipendium 2016 utdelas till Lennart Jähkel

Lennart är känd både från teaterscenen, från tv och film. Han är berömd för sina roller i tv-serien Pistvakt och filmen Jägarna, men har även medverkat i c/o Segemyhr, så som i himmelen, Populärmusik från Vittula och otal andra tv och film produktioner. Och 1996 fick Lennart en Guldbagge för bästa manliga biroll i filmen Jägarna.

Fackförbundet Pappers kulturstipendium 2016, kommer onsdagen den 23 november att utdelas till Lennart Jähkel. Stipendiet kommer att utdelas i samband med Pappers förbundsmöte på Rönneberga kursgård på Lidingö klockan 17.00. Stipendieutdelare är Mikael Lilja, 1:e vice ordförande Pappers.

Pappers kulturkommittés motivering lyder enligt följande;

“Lennart Jähkel är skådespelaren som har sina rötter från såväl Norrbotten och Munksunds Pappersbruk i Piteå, som Timrå, Sulfatfabrikernas Mecka. Vi imponeras av Lennarts bredd som skådespelare från framförallt teatern, men även från filmens, televisionens och operans värld. Framförallt beundrar vi och många andra svenskar honom i rollen som äldste brodern Sven-Erik Marklund i Pistvakt.”

Stipendiet är på 20 000 kronor samt statyetten ”Cellulosaarbetaren” av Per Nilsson-Öst.

Eventuella frågor besvaras av;

Conny Nilsson, Kulturkommitténs ordförande, telefon 070 307 53 50

Per-Anders Pettersson, Press- och informationsombudsman, telefon 070 243 13 91