Hoppa till huvudinnehåll

Pappers kommenterar LAS-frågan med anledning av IF Metalls och Kommunals beslut

Aktuellt 6 december 2020

De två största förbunden inom LO har tagit sig rätten att på egen hand förhandla fram ett avtal med PTK och Svenskt Näringsliv som får konsekvenser på hela arbetsmarknaden.

Detta har de gjort utan att informera oss övriga inom LO drygt en månad efter att en enhällig styrelse och representantskap beslutat att säga nej till fortsatta förhandlingar kring LAS.
Det är klart att ett övertramp som det här kommer att påverka samarbetet inom LO där relationerna redan är ansträngda.

Vilka konsekvenser det här får för oss inom LO är för tidigt att överblicka. Vi ska sätta oss ner och fundera på hur det här slår mot både våra medlemmar och hur den fortsatta diskussionen inom LO ska föras.

När det gäller sakfrågan anser vi fortfarande att våra medlemmar betalar priset för att förbund som Kommunal och IF Metall inte har lyckats stå emot arbetsgivarnas tryck kring otrygga anställningar. Fackföreningens uppgift är inte att öka otryggheten för våra medlemmar ute på arbetsplatserna, tvärtom.

Nu ser vi att visan upprepar sig igen, trycket från arbetsgivarna blir för stort och lojaliteten med tjänstemännen är starkare än sammanhållningen inom LO. Dagens uppgörelse mellan IF Metall, Kommunal, PTK och Svenskt Näringsliv är en smärtsam insikt om de utmaningar vi har framför oss inom LO.

Pappers verkställande utskott
Pontus Georgsson
Mikael Lilja
P-A Pettersson