Hoppa till huvudinnehåll

Oro och kval, efter detta val

Pontus
Pontus krönika 12 oktober 2022

Jag är uppriktigt oroad för de kommande fyra åren. Det blir alltid förändringar med en ny regering, men nu blir det nog mer än vi är vana vid – och bekväma med.

Jag respekterar så klart resultatet av demokratiska val. Ändå känner jag en besvikelse. Hoppet om en ljus framtid är inte omedelbart och självklart. Tro mig, jag är allt som oftast optimist.

Men, det är svårt när partier med helt andra prioriteringar än de jag har kommer att sitta vid makten. Partier vars ungdomsförbund vill legalisera cannabis, när försäljning av droger och de personer som köper bidrar till de kriminella gängens ekonomi.

Partier med en politik med bland annat försämringar av a-kassa och för skyddsombuden.

Jag är orolig för att våra frågor inte får den prioritering som de behöver, utan att de tvärtom kommer att ifrågasättas och motarbetas. Därför känner jag oro och kval, efter detta val.

De närmaste fyra åren kan vi räkna med angrepp på fackliga organisationer och möjligheten för fackliga organisationer att företräda medlemmar från politiken. Frågan är när och var de slår till först.

Är det strejkrätten, med vår möjlighet att sympatisera med andra? Kan det vara rätten att utse skyddsombud? Är de som nu får makten nöjda med de försämringarna i las som nu blivit verklighet – eller blir det ytterligare slag mot tryggheten på arbetsmarknaden?

Det är viktigt att vi håller i våra krav på politikerna. Pappers medlemmar bidrar varje dag till att samhället får mer resurser. Då behöver också samhället finnas där för pappersarbetarna. Politiker, oberoende av färg, behöver visa att arbete och arbetare är viktiga.

Pappers kommer alltid att stå på medlemmarnas sida och kräva mer av politiken. Vi fortsätter att kämpa för att ersättningsnivåerna i våra trygghetssystem höjs och följer löneutvecklingen. Pensionen ska ge minst 70 procent och a-kassan och sjukförsäkringen minst 80 procent av en industriarbetarlön.

Det ska gå att leva och jobba i hela Sverige. Vi fortsätter att arbeta hårt för att våra medlemmar ska ha schysta villkor, rätt till ekonomisk trygghet om man blir sjuk, förlorar jobbet och när det är dags att gå i pension.

Vi kommer också alltid att värna våra värderingar. Vi tror på ett samhälle där vi behandlar människor med respekt. Där man skapar förutsättningar som gör att våra olikheter blir till möjligheter och styrkor.

Oavsett skillnader i åsikter, behöver vi medlemmar i Pappers hålla ihop. Det är när vi organiserar oss och antar de utmaningar vi möter tillsammans, som vi är som bäst. Så skapar vi styrka och kraft, trots oroliga tider. Tillsammans!