Hoppa till huvudinnehåll

Nytt avtal om korttidsarbete som gäller längre

Aktuellt 2 juli 2021

Under pandemin har Pappers i flera omgångar tecknat avtal om korttidsarbete med statligt stöd. Det har varit en av regeringens åtgärder för att rädda jobb under pandemin.

Pappers har gjort bedömningen att vi får ett bättre avtal genom att teckna ett nytt avtal utan tidsgräns i stället för att göra det vid en akut situation. Viktigt i förhandlingen har varit att det ska finnas en lokal överenskommelse som reglerar de lokala förutsättningarna, kort uppsägningstid (tre månader) och att arbetsgivaren måste ge mer information till facket som motpart när de vill teckna en lokal överenskommelse.

Det nya avtalet om korttidsarbete innehåller bättre möjlighet till utbildning för den som blir berörd samt att arbetsgivaren inte kan använda korttidsarbete under uppsägningstid, något som tidigare var möjligt. Syftet med korttidsarbete är inte att subventionera uppsägningar utan att rädda jobb.

- Som jag ser det är det nya avtalet ett av de bästa som finns på svensk arbetsmarknad idag. Det ger ökad trygghet och den lokala förankringen i avtalet finns kvar vilket har varit viktig för oss, säger Robert Sjunnebo avtals- och förhandlingsansvarig på Pappers.  

Det nya avtalet börjar gälla den 1 oktober 2022. Vill du veta mer om avtalet, kontakta din lokala avdelning.