Hoppa till huvudinnehåll

Nu är det banken som rånar oss

Krönika 20 maj 2016

Ibland så blir jag förbannad, och en sak som gör mig förbannad är när bankerna vill ta bort kontanter. Bankerna tjänar miljarder på att kontanterna försvinner, och det gör det svårt för dig och mig att handla. Det inns både politiska och kapitalistiska skäl för att de vill ta bort sedlarna.

Möjligheten att skapa ett kontantlöst samhälle har dykt upp snabbt. Det är så nytt med kontantlös betalning, att det känns riktigt magiskt när man swishar på telefonen och hör ljudet som sätter i gång betalningen, man funderar verkligen om den andra har fått betalningen eller inte.

UTVECKLINGEN GÅR FORT och vi tvingas in i ett system som vi inte själva valt. Under åren 2011–2013 lades 640 bankomater ned runt om i Sverige när storbankerna slog ihop sina automatsystem. Det gjorde att det blev svårare att få tag i kontanter. Speciellt på de platser som Pappers medlemmar bor på. I samma veva erbjuds vi kort, som bankerna tjänar i runda slängar 7 miljarder per år på.

DET ÄR JU MÄRKLIGT, att pengar som du tjänat på ditt arbete inte ska vara tillgängliga för dig utan att du måste betala när du ska använda dem. Det finns vissa centralbanker i Europa som har idéer om att införa en negativ ränta på kontanter. Att upprätta en växelkurs mellan papperspengar och digitala pengar. Sätter du in en hundring på banken så får du 99 kronor på kontot. Det är ju rent ut sagt häpnadsväckande.

REGERINGEN FÖRESLÅR NU en bankskatt på 1,4 miljarder. Ett mycket blygsamt belopp för de fyra storbankerna, som har vinstmaximerat under jolåret med 100 miljarder. Och som, åtminstone i Nordeas fall, hjälpt förmögna svenskar att undanhålla och försnilla kapital som borde kommit medborgarna och samhället till del. Men när denna skatt kom på tal grinade bankdirektörerna och sa att ”kostnadsmassan höjs ytterligare och det här kommer att leda till att vi måste se över kostnaderna”. Vad de egentligen sa var att vi ska skydda aktieägarna i banken på kundernas bekostnad, att de kommer att sno oss på ytterligare pengar för att vi ska få ha våra kontanter i deras banker. De kommer att lägga ned ytterligare bankkontor och göra det svårare för dig och mig att använda kontanter, den lön som vi har kämpat ihop i fabrikerna.

OCH BLI NU INTE FÖRVÅNAD om priset på ditt bankomatkort höjs i takt med att det blir svårare att handla kontant. Som konsument kan du inte välja bort kortet. Det är storbankerna som utifrån sin vinstmaximering styr utvecklingen, utifrån ett rent kapitalistiskt perspektiv.

FÖR ÖVRIGT anser jag att SD är ett fascistiskt och fackföreningsientligt parti.

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers. ”