Hoppa till huvudinnehåll

Hur går det med den finska strejken?

Aktuellt 15 februari 2022

Sedan sex veckor tillbaka strejkar närmare 3000 personer på det finska skogsbolaget UPM i Finland. Förhandlingsläget är fortsatt låst. Varje dag strejken pågår förlorar UPM mångmiljonbelopp men strejken har förlängts flera gånger och någon ljusning syns inte. Vad är det som pågår i Finland?

Det krävs lite bakgrund för att förstå vad konflikten handlar om. Kortfattat så finns det inte längre någon arbetsgivarorganisation i Finland – det vill säga motsvarigheten till svenska Industriarbetsgivarna, som Pappers tecknar kollektivavtal med för den svenska marknaden. I Finland har man i stället sedan 2020 valt att facket ska teckna avtal med varje enskild företagskoncern; något Pappers aldrig skulle acceptera i Sverige. Utvecklingen i Sverige ser ut att gå åt motsatt håll med allt större centralisering.

De flesta företagskoncerner i Finland har tecknat kollektivavtal med Paperiliitto men inte UPM. Deras mål verkar vara att slå sönder den finska kollektivavtalsmodellen och att försvaga fackets roll. De vill teckna olika avtal för sina olika affärsområden. Det skulle innebära att arbetare inom samma företag får vitt skilda löneökningar och villkor vilket, i sin tur, skulle bidra till en allt mer ojämlik arbetsmarknad.

Pappers fortsätter att stödja strejken i Finland.

Läs mer om bakgrunden till strejken på tidningen Arbetet: Framtidens avtal på spel under pappersstrejk i Finland – Arbetet