Hoppa till huvudinnehåll

Det politiska läget

Aktuellt 17 januari 2019

Pappers har med intresse följt de senaste månadernas politiska konvulsioner, vi vill påstå att den uppgörelse socialdemokratiska partiet gjort med miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet lämnar mycket att önska. 
Den i uppgörelsen föreslagna fördelningspolitiska inriktningen är enligt vårt synsätt helt fel. Inriktningen är att stora transfereringar av skattepengar går de till de redan välbesuttna, höjningen av gränsen för statlig skatt, avvecklingen av värnskatten, höjda RUT avdrag kommer tyvärr endast att leda till ökade ekonomiska klyftor i samhället.

Det är på alla sätt en mycket extremliberal politik, en politik som riskerar att öka såväl klyftorna som motsättningarna i samhället.

Det nyliberala beställningsjobbet om förändringar LAS i tar ändå priset, där parterna förväntas förhandla under galgen, gör som politiken vill annars kommer vi att lagstifta! Det enda område där facket har en reell möjlighet att påverka. Det finns en tydlig vilja att uppnå en situation där arbetsgivaren bestämmer allt när det gäller omorganisation, antalet varsel, och andra frågor som rör LAS. Det är inte mera flexibilitet till arbetsgivarens fördel som behövs, utan det är mera inflytande och makt åt arbetarna som saknas. Vi har inte träffat en enda medlem som känner att de har för mycket trygghet eller inflytande i dessa frågor.

Vi vet också att alternativet till Stefan Löfven med största sannolikhet innebär en extremistregering med Kristersson vid rodret vilket inte är att föredra för svenska arbetare och fackföreningar.

Därför var det ett välkommet besked av Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet att man kommer att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, han villkorar detta med att han kommer att fälla regeringen så fort den andas om försämringar i arbetsrätten.

Pappers är och kommer aldrig att bli ett politiskt parti, men vi kommer alltid att värna våra medlemmars intressen oavsett regering. Vår uppgift är att alltid bekämpa orättvisor och försämringar som direkt eller indirekt drabbar våra medlemmar. I denna strävan kommer vi att söka hos de partier som driver våra frågor, oavsett vad de heter!