Hoppa till huvudinnehåll

Axel pratar med sina nya arbetskamrater om facket

Porträtt medlem
Aktuellt 24 augusti 2023

”Det jag tycker är viktigast med att engagera sig fackligt är att vi alltid ska sträva efter att förbättra vår arbetssituation, i stort som litet. Ibland glömmer vi bort att de möjligheter och rättigheter vi har idag inte alltid funnits där. Framförallt yngre människor som kommer in i arbetslivet tar mycket för givet. Den positiva utvecklingen från det att fackförbunden började växa måste vi hålla vid liv genom att fortsätta engagera oss.”

Så säger Axel Pihl, medlem i avdelning 158 Munksund, som brukar prata med nya kollegor om varför de ska vara med facket. 

När det kommer till de mer personliga fördelarna med att både engagera sig och vara medlem i Pappers är det flera som är värda att lyfta fram. Men även här är det det  kollektiva engagemanget som ger de personliga fördelarna. Genom gruppavtal, och genom att vara en stark motpart.

”Bortsett från alla försäkringar som följer med genom att vara medlem i Pappers, som du inser värdet av mer och mer när du blir äldre, så brukar jag främst trycka på att det är vi medlemmar som är fackets styrka. Ju fler medlemmar vi är, desto starkare är vi som fackförbund. Arbetsgivaren kan inte ställa vilka krav som helst på oss arbetare om vi tillhör ett starkt fackförbund.”

Den viktigaste frågan för Axel är ändå att alla kan känna sig trygga på sin arbetsplats. En viktig del i fackförbundets arbete som lätt kan glömmas bort.

”Den viktigaste fackliga frågan för mig är, och kommer nog alltid att vara, arbetsmiljö och säkerhet. Du ska kunna fara hem från jobbet lika hel och frisk som när du kom dit. Så länge det finns en risk för att det inte blir så kommer det alltid vara min viktigaste fråga.”

Som ung i facket finns det många möjligheter att engagera sig och lära sig mer. Axel deltog på Pappers stora event UNG2022.

”Gud så många roliga minnen jag har från UNG2022! Jag fick träffa och lära känna så många fantastiska människor som jag har kontakt med än idag. En riktigt lyckad tillställning där jag tar med mig en djupare förståelse för Pappers, men kanske framförallt nya idéer och en bredare blick på var och vad vi kan förbättra på vår arbetsplats. När vi började jämföra hur vi hade det på våra bruk hemma och delade med oss kunde vi också se vad vi borde kämpa för och vad som behöver ändras på – att driva kampen tillsammans ger så många fördelar.”

Axel brukar prata med nyanställda på bruket och berätta om Pappers. Ibland till och med innan de hunnit få en introduktion av de förtroendevalda. Stefan Lundkvist, avdelningsordförande på avd. 158 Munksund, säger så här om Axels engagemang: 

“Han kom upp till expeditionen med en ny kollega och när jag skulle berätta alla fiffiga grejer med facket så svarande den nya att han redan kände till detta – Axel hade redan berättat allt om Pappers som han behövde veta för att vilja bli medlem.”