Hoppa till huvudinnehåll

ATK handlar om att känna sig fri

Krönika 18 november 2015

Nu under hösten så har vi försökt formerat våra krav inför avtalsrörelsen som startar när vi överlämnar våra krav till arbetsgivarna under julveckan. Jag är hemma i Hälsingland pratar med min Farsa, han har jobbat i pappersindustrin i 49 år och merparten av åren i tung skiftgång, buller, gasutsläpp i blekerier när de blekte massa med klor. Vi pratar om arbetstiden om hur det var.

Då på 50-talet innan kontunerliga skiftgången startade så jobba vi 48 timmar i veckan med tre skiftlag, slog igen fabriken varje lördag och starta upp på måndag förmiddag, och oftast fick vi jobba övertid på söndagarna med en massa skitjobb, ingen slapp undan. Sedan då på 60-talet så fick vi avtal berättar han, om en arbetstidsförkortning till 42 timmar i veckan och kontinuerlig skiftgång med fyra skiftlag, vi var långledig från torsdag eftermiddag till måndag natt och jobba varje helg utom en på fyra veckor.

1974 kom det stora genombrottet, vi fick 36 timmars arbetsvecka och det blev fem skiftlag vilket lyft, vi fick en helledig vecka var femte vecka, men det var genom avtal vi fick det, aldrig att arbetsgivarna skulle ha kommit på att ge oss det. Utan att Pappers hade drivit på för en arbetstidsförkortning. Facklig kamp är alltid den bästa medicinen mot trotsiga arbetsgivare, och det var tryck i detta att förkorta arbetstiden.

Du förstår säger han, arbetstider är viktigt, vi säljer vår tid i fabriken, och för den tiden vi tillbringar där så vill vi ha rimliga villkor. Vi vill att skiften ska vara drägliga och förtjänsten bra, för ägarna till bolagen de tar alltid de vill ha, så egentligen kräver vi inte mycket, utan bara att de betalar för den tid vi tillbringar där.

Vi pratar vidare om olika arbetstidsförkortningar, nu har vi ATK (arbetstidskonto) med tre olika val och där har den enskilde 3,5 procent att välja för. Det har inte skett någon förändring av det sedan 2004, vore det inte dags för detta nu? Jo visst, men då måste vi hålla ihop och stå på oss om vi ska lyckas få till stånd en förbättring, men visst är det bra detta med ATK säger han.

Dagen efter så sitter vi och pratar i det Jaktlag jag jagar i, det är många av mina kamrater som jobbar på fabriken och vi kommer osökt in på detta med att vara ledig. Tänk vad bra det är det här med ATK säger en av mina kamrater. Nu när vi jagar älg kan jag plocka ut några dagar ATK, så den får ni gärna bygga ut med flera dagar. Att själv kunna bestämma över sin tid lite grann är så himla bra, så ta med detta i nästa avtalsrörelse.

Som pappersarbetare är det skönt att komma ut i friska luften, ut ifrån bullriga lokaler och varma arbetsplatser, att få andas och rå sig själv, så bygg ut ATK är det en annan som säger, och jag tror dom för det handlar faktiskt om att för en gångs skull känna sig fri, fri från ett arbete som många gånger känns som ett nödvändigt ont. 

För övrigt tycker jag SD är ett fascistiskt parti

Matts Jutterström