Hoppa till huvudinnehåll

Alltid nåt jävelskap på gång

Krönika 14 oktober 2016

När SCA ska styckas upp av riskkapitalbolag på Jerseyöarna är det inte för pappersarbetarnas bästa. Det är därför vi måste förstå vår gemensamma styrka.

Genom att hösten gör sitt intåg, så gör förbundet det också. Vi var samlade till avtalskonferens inom förbundet i september för att förbereda oss för avtalsrörelsen 2017. Det var och är mycket som är positivt inom vårt förbund. Men just under konferensen nås vi av media som rapporterar att SCA ska styckas upp och att någon har lagt ett bud på bolaget.

Alltid är det något jävelskap på gång var det en kamrat som sa på konferensen, aldrig får det vara lugn och ro utan kapitalisterna hittar på saker hela tiden fortsatte han, och så är det och känns det som. Nu var det visst något riskkapitalbolag ihop med ett försäkringsbolag som ska ha lagt bud på SCA på närmare 50 miljarder. Hiskeliga summor rör det sig om.

Vi kan ju alltid fundera på vad som är meningen med detta, men en sak har vi alltid förstått: det är varken bra för våra medlemmar eller för landet, att bolaget ska styckas upp av ett riskkapitalbolag med säte på Jerseyöarna. Allt för att öka aktievärdet i en spekulationsspiral som bara blåser en bubbla utan att någon egentligen blir rikare. Och jobb går antagligen förlorade.

Som anställd i denna bransch så har jag varit med om ett antal olika ”storaffärer” och ingen av dem har väl gynnat de anställda på lite längre sikt. Snarare har de lett till nedläggningar och kapitalförstörelse, och mera makt till ett fåtal.

Att det skulle vara meningslöst med motstånd till denna företagens hybris att flytta bort produktionen bygger på antagandet att kapitalet är globalt, och arbetarrörelsen inte är det. I en kapitalistisk struktur är alla utbytbara som arbetskraft. Det är en väldigt negativ och lite deppig inställning som vi har, dåligt för alla som inte tjänar pengar likt riskkapitalisterna på Jerseyöarna.

Men det är faktiskt så att våra pappers- och massaindustrier är trögrörliga. Det går inte att flytta fabrikerna hur som helst. Idén med fackföreningar är att industriägarna är beroende av din och min arbetskraft och det finns en särskild makt i detta: att vara en av dem som skapar värde. Det gör det möjligt att faktiskt kräva saker, flytta fram positioner. Inte som enskild människa, men som ett kollektiv, om vi går samman. Men en sådan idé kan urholkas om man i stället tror på kapitalets makt och inte vår gemensamma styrka.

Det var just detta som vår avtalskonferens i förbundet kom att handla om, vår gemensamma styrka att tillsammans med andra förändra våra villkor, att få ta del av det värde som vi skapar i våra fabriker. Därför kommer Pappers att gå in i 2017 års avtalsförhandlingar med krav som utvecklar våra arbetsplatser, för att vi ska få vår beskärda del av de rikedomar som skapas.

För övrigt så anser jag att SD är ett antifackligt och fascistiskt parti.

Matts Jutterström