Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsbrev Avd 158

Hej på er, det var länge sedan det kom ut ett nyhetsbrev. Men nu är det dags och i denna upplaga kommer vi att fokusera på avtalet en hel del såklart.

 • Men vi tänkte börja att tacka alla de som gått vår lokala utbildning, det har varit väldigt trevliga dagar och förhoppningsvis har ni fått en djupare inblick i vår vardag. Vi försöker hela tiden att utvärdera kursen och tillförde ett förhandlingsspel till kursen senast, och den lockade till skratt men också till eftertanke då man fick möta ett par riktigt arroganta företrädare från företaget. Hör av er om ni vill gå utbildningen, redan nu finns ett tiotal uppskrivna för nästa omgång i höst.
 • Vi vill också tacka er som deltog på årsmötet med efterföljande middag, om vi orkar så borde vi göra detta till ett återkommande evenemang.
 • Vi har också haft två medlemsmöten sedan sist som i stort har handlat om avtalet, så för er som inte har haft möjlighet att gå eller träffat någon av oss förtroendevalda så kommer jag att försöka informera så gott det går här och nu. Hoppas ni läser det nyhetsbrev som kommer från Pappers centralt också.
 • Orsaken till att vi inte valt att skriva något nyhetsbrev, är väl det som står ovan. Avtalet har både centralt och lokalt tagit mycket tid, men vi har också haft många tillfällen där vi informerat löpande. Jag hoppas att vi kan fortsätta gå ut 2 och 2 från styrelsen, så att alla ni känner vår närvaro och så att inte allt hänger på ordföranden.
 • Vi börjar med de nya lönerna i avtalet, i och med att vi tidigare fått extra påslag till grundlönen på driften i samband med att MLT infördes, så börjar vi med hur snittlönerna ser ut där. Vi har en fördelning av 85% som fördelas procentuellt i lönegraderna sedan har vi 15% som fördelas individuellt.
  Här höjdes poängvärdet med 1,50 kronor.
  Och för att få ett snittutfall på den individuella delen för hela kollektivet så krävs det att man har 61 poäng och ökat med 1,5 poäng. Den individuella delen höjs med 158 kronor enligt exemplet ovan.

  Så med ett snitt på individuell del och den procentuella fördelningen i stegen blir utfallet på driften.

  L6-1247 kr
  L5-1210 kr
  L4-1194 kr
  L3-1183 kr
  L2-1170 kr
  L1-1158 kr

  Sedan går vi vidare med underhålls löner, där vi har hittat en lösning för att höja deras MLT. Detta går ut på att vi inte räknar upp L-0 lika mycket som tidigare och detta är en ren vinst för oss då pengarna nu kommer att tillföra pengar till potten framåt, och såklart att vi inte har bekymmer att anställa sommarjobbare på våran nuvarande instegslön.

  Här nedan kommer underhålls nya löner, MLT har gått upp med 116 kronor för skiftel. Dagtid el/instr får 439 kronor och mek, bygg, FU, hydraul mm. får upp sitt MLT med 165 kronor.

  Här gäller också beräkningen för den individuella delen på 158 kronor, så exemplen nedan är ett snitt.

  L6- 1339 kr
  L5- 1638 kr (el/instr)
  L5- 1364 kr (hydraul)
  L4- 1348 kr
  L3- ingen placering av befattning
  L2- 1489 kr ?? vi har en förhandling om deras befattning och hoppas lyfta den till L3,
  så inget klart
  L1- 1147 kr

 • OB:n som från det nya centrala avtalet ska höja OB för lätthelger (kristihimmel, allhelgon, trettonhelgen) och dag före storhelg har tagit många timmar i anspråk för att kunna hitta en lösning som blir bra och som inte försämrar något vi redan hade i vår fasta OB. Vi fick ett alternativ till rörligt OB, men det var så rörigt att vi tillsammans med företaget insåg att det måste bli ett påslag på den redan
  befintliga procentsatsen 29,26%.Så den nya procentsatsen är 30,84% och höjs alltså med 1,58%.
  Denna höjning ger på en snittlön i L5 ca 520 kronor/månad.

  Med den nya/gamla OB:n och den nya lönen i L5 så höjs lön/OB
  from. 1 April med 2080 kronor.
  För de som går veckoberedskap så höjs deras OB de dagar dom jobbar dag före lätthelg och storhelg, alltså den ordinarie tiden för OB mellan 17-22.

 • Sedan kommer vi till den nya ATK-beräkningen, här innefattas i och med det nya avtalet tex övertid, beredskap, semesterlön och semesterersättning.
  Detta innebär att lågt räknat så får alla minst 1,25% extra till ATK, men det kan också nå ända upp mot 3% beroende på om man hamnar över brytpunkten på 7,5 IBB, eller har gjort mycket övertid.
 • Semesterdelningen höjs till ca 600 kronor per dag(m/50), här finns det vissa delar som man tidigare inte har följt i det centrala om hur och när man ska ha 10 eller 15 dagar. Vi kommer att förtydliga detta senare, i och med detta så gick endast 10 dagar ut i juni så ingen skulle bli återbetalningsskyldig.
 • Vi kommer också att ha en central förhandling angående vårt lokala lönesystem, där företaget och vi är oense om vissa delar av det nya trappvandringssystemet. Vi anser att breddkompetenspoäng på driften är en form av trappvandring och ska tas utanför potten, men företaget menar att så sa vi inte när vi byggde systemet. Man har råd att betala men det har blivit en principfråga. Vi hoppas kunna hitta någon tid för centrala parter att delta någon gång efter sommaren.
 • Nytt från 1 April nästa år är rätten till komp, detta innebär att våra nollare och nyanställda har samma rätt att spara och rätten till uttag blir avsevärt högre.
 • Det kommer också att finnas möjlighet till att sälja komp med 30% påslag om man året innan tjänat över 7,5 IBB och de som är under får ett påslag med 5%.
 • Vidare diskuterades flexibel u-tid och utkallning för hela kollektivet, vi fick till en öppning att diskutera detta till hösten och tex lyfta ett eget förslag gällande u-tid och också förklara hur man går till väga på Kappa.
 • Till hösten kommer också förhandlingar om befattningarna kokare/tvätt,
  slipare (daggående renseri) och förrådet.

Ha en trevlig semester och så ses vi till hösten.
Hör gärna av er om det är några frågor runt avtalet.

// Styrelsen