Sjuklön AGS
Bakgrund
Nya regler gäller från den 1 oktober 2024 vid sjukdom som är längre än 14 dagar. Den största skillnaden är att arbetsgivaren inte längre utbetalar sjuklön och att arbetstagaren själv behöver ansöka till AFA för att få del av motsvarande ersättning.
I överenskommelsen som träffades med Industriarbetsgivarna om ett eget kollektivavtal 2023, Riksavtalet, ingick en översyn av avtalets regler om sjuklön. När Pappers och tjänstemännen 1996 gick in i de gemensamma allmänna villkoren fick även Pappers en s.k. tjänstemannalösning avseende sjuklön från dag 15. Den normala lösningen för arbetare är i stället den försäkringslösning som LO och Svenskt Näringsliv träffat i form av avtalsgruppsjukförsäkring (AGS).
Pappers och Industriarbetsgivarna träffade under avtalsrörelsen 2023 en principöverenskommelse om övergång till AGS under avtalsperioden. Parterna har nu träffat en slutlig överenskommelse med detta innehåll. De nya reglerna träder i kraft den 1 oktober 2024.
Då övergången till AGS är en betydlig förändring, har Pappers och Industriarbetsgivarna förhandlat fram en skyldighet för respektive arbetsgivare att informera berörda arbetstagare om möjligheten att ansöka om AGS i samband med att rätten till sjuklön upphör. Detta är en viktig bestämmelse då rätt till sjuklön från dag 15, enligt dagens regelverk, inte förutsätter en ansökan. En förutsättning för att få AGS är att arbetstagaren själv ansöker om detta hos AFA. En påminnelse till berörda arbetstagare om detta är därför viktigt. Dessutom innebär parternas överenskommelse att om arbetstagaren inte förmår ansöka om AGS ska arbetsgivaren vara behjälplig med en ansökan.
Lathund
- Följ denna länk: Anmäl försäkringsärende och sök ersättning (afaforsakring.se)
- Välj var du är anställd - "Arbetare på privat företag"
- Gå vidare till "Anmäla sjukdom"
- Till anmälan behövs:
- Datum för din första sjukdag
- Läkarintyg
- Din årsinkomst
- Logga in på "Mina sidor" med BankID.
- När din anmälan tagits emot ber AFA Försäkringskassan bekräfta att de betalar sjukpenning till dig.
Efter att de fått svar från Försäkringskassan börjar de handlägga ditt ärende. Om de behöver mer information i ärendet, hör de av sig till dig. När de är klara med utredningen får du besked om du kan få ersättning och hur mycket. De arbetar för att du ska få besked inom 30 dagar. Om de behöver mer information kan det ta längre tid.
Du måste ha varit sjukskriven i minst 15 dagar innan du kan göra anmälan.
Du får information om beslutet på "Mina sidor" och i ett brev som skickas till din postadress eller till Kivra.
Ersättning betalas ut i form av dagsersättning eller månadsersättning.