Skip to main content

Vinnare 2023

Kultur_711.png

Image
Kulturprisvinnare 2023

Varje år delar Pappers ut ett kulturstipendium för att uppmuntra medlemmarnas kulturyttringar. Alla medlemmar kan nomineras och för att tilldelas stipendiet behöver man aktivt syssla med någon form av kultur som lyrik, musik, måleri eller annat konsthantverk. 

På bilden från vänster: Conny Nilsson (kulturpriskommitténs ordförande), Fredrik Persson (pristagare 2023) och Pontus Georgsson (förbundsordförande). 

50 000 kr till vinnaren

2023 går Pappers kulturstipendium på 50 000 kr till Fredrik Persson, avdelning 68 Hallstavik, för hans författarskap och forskningen om sin hembygd Häverö socken, där Hallstaviks pappersbruk legat sedan 1913.

Vi har passat på att intervjua årets pristagare!

Först och främst, hur känns det att få Pappers kulturstipendium?

Det känns såklart väldigt hedrande.

Vad väckte ditt intresse för historia till att börja med? 

Jag kan inte minnas någon speciell händelse som väckt mitt historieintresse men jag tyckte att historia var ett intressant ämne redan under skoltiden.

Hade du gått i tankarna att skriva en bok under en längre tid?

Ja, under de nio år det tog att färdigställa den första boken. År 1997 hade jag tillsammans med Jan-Olof Ivarsson börjat dokumentera gränserna mellan byarna i Häverö socken och vi tyckte att det skulle vara roligt om resultatet kunde spridas till lite fler människor än oss själva. Några år senare tog vi kontakt med Norrtälje stadsarkiv som hjälpte oss hitta ett tryckeri. Vår första bok "Häverö socken. Mitt i Roslagen med sina gränser och råmärken" kom ut 2006 och ingick i Norrtälje stadsarkivs skriftserie.

Vad fick dig att börja forska och skriva?

Det som fick mig att börja med hembygdsforskning beror väl på att man är nyfiken på att hitta nya saker i arkiven hela tiden. Ju mer man forskar i ett ämne desto mer inser man att det finns att hitta. Vad som fick mig att börja skriva böcker är att det är roligt att kunna sprida kunskap i ett ämne som man har lagt ner tid på att samla in material till.

Vem är din medförfattare?

Det är Jan-Olof Ivarsson. Jag kom i kontakt med Jan-Olof för cirka 30 år sedan och han har hållit på med hembygdsforskning betydligt längre än jag.

Hur många böcker har ni planerat?

Vi har hitintills skrivit sex böcker tillsammans men nu har vi ingen ny bok planerad för tillfället.

Har du några tips till den som vill börja skriva? 

Det är ju ingen skönlitteratur som vi skrivit så jag vet inte om jag kan ge så många tips. Det jag kan säga är väl att det blir lättare om man är genuint intresserad av det man ska skriva om.

Var kan man hitta dina böcker om man blir nyfiken?

Böckerna finns idag på biblioteken i Norrtälje kommun. Och så går de att köpa på Hallstaviks bokhandel eller av mig och min medförfattare.