Hoppa till huvudinnehåll

Johnny1.jpg

Image
Vinnare kulturstipendium

Johnny målar med blommor och skapar sagoväsen i betong

Vinnare av 2022 års kulturstipendium för medlemmar.

Pappers kulturstipendium 2022 går till Johnny Nilsson i Billingsfors för hans trädgård, som rymmer en damm, två växthus, mängder av växter och sagolika figurer.

Johnny Nilsson har arbetat många år på bruket i Billingfors, avdelning 113. Där är han också skyddsombud. Det var när han började jobba femskift, och fick flera dagar ledigt på rad, som intresset för att skapa i trädgården tog fart.

När Johnny flyttade till villan 2007 var trädgården mest gräsmatta. Han började med att gräva en damm, för hand, och fortsatte att utveckla trädgården år från år.

– Jag har svårt att sitta still och i trädgården får jag både motion och kan leva ut mina kreativa sidor, säger Johnny.

Sin trädgård kallar han för blommor och blues. Han förklarar att bluesen kommer in i de blåa toner som varje trädgårdsfixare upplever ibland, som när skottkärran går sönder eller spaden går av.

Johnny odlar många av växterna själv, inte minst de ettåriga blommorna som han älskar. Trädgården är bara 800 kvadratmeter stor, men har smarta rum med gångar, portaler, slingrande stigar och väggar av frodiga blommor och fantasifulla formationer.

Bakom varje hörn kan en överraskning vänta. Plötsligt står Tolkiens Häxmästaren av Angmar där. Den och andra sagoväsen skapar Johnny i olika material. Han jobbar mycket med betong.

Årets trädgårdsprojekt är att bygga ett "Up side down-tree", efter en förebild från en park i Alaska. Johnny fick tag i en rotvälta som han har satt i jorden med roten upp. Roten ska bli som en krona som fylls med blommor.