Hoppa till huvudinnehåll

Debatt: Pappers krav på politiken

Fackförbundet Pappers har en lång tradition av att verka för att förbättra medlemmarnas villkor i såväl avtals- som valrörelser.

2023 är det dags att förhandla nytt kollektivavtal och då kommer vi, än en gång, arbeta stenhårt för bättre villkor för alla medlemmar runt om i landet. Dessförinnan är det dock riksdagsval och nu ställer vi krav på politikerna. Arbetarna inom pappersindustrin är med och bidrar till att samhället får mer resurser och då behöver också samhället finnas där för arbetarna. Det handlar om välfärden. 

Pappers kräver ekonomisk trygghet i alla lägen: vid sjukdom, uppsägning och pensionering.

Ingen kan förbereda sig på att bli sjukskriven eller att förlora jobbet. Situationer som i sig är jobbiga nog, utan att man dessutom ska behöva oroa sig för ekonomin. Man ska också kunna se fram emot pensionen utan att känna en klump i magen. Därför vill vi höja sjukförsäkringen till minst 80 %, och pensionerna till minst 70%, av en industriarbetarlön. Vi vill också förbättra a-kassan, bl.a. genom att göra den tillfälliga höjningen av a-kassan permanent.  

Barnomsorg på obekväm arbetstid

Arbetarna i pappersindustrin jobbar tidig morgon, sen kväll och natt. Helger och röda dagar. Ändå behöver inte Sveriges kommuner erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid. Möjligheten att kombinera fritid och jobb inom industrin på ett bra sätt kräver därför politiska beslut. Ensamstående ska inte tvingas lämna, eller tacka nej till, jobb inom industrin på grund av bristande barnomsorg. Därför kräver vi garanterad barnomsorg på obekväm arbetstid för att fler ska ha möjlighet att jobba inom industrin. 

Rättvist reseavdrag

Pappers medlemmar finns i hela landet och har ofta långt till och från arbetet. Kollektivtrafiken är på många håll undermålig så att ta bilen till jobbet är det enda alternativet som återstår. Därför kräver vi ett rättvist reseavdrag.  

Stopp för vinster i välfärden

Sverige är ett framgångsrikt exportland, något Pappers medlemmar bidrar till. När det går bra för industrin går det bra för Sverige. Låt skattepengarna avsatta för välfärden gå dit de hör. Pappers vill stoppa vinster i välfärden

Kryssa Jim om du bor i Gävleborg

Du som bor i Gävleborg kan i årets val kryssa Jim Svensk Larm (riksdagsplats 5 för Socialdemokraterna) för att få in en ledamot med lång bakgrund från Pappers i riksdagen. 

Pappers kommer alltid stå på arbetarnas sida och kräva mer av politiken. Det ska gå att leva ett bra liv i Sverige, oavsett var du bor.  

Pontus Georgsson, förbundsordförande Pappers    

Jim Svensk Larm, riksdagskandidat för Socialdemokraterna i Gävleborg